Els Green Solutions Awards estan organitzats per la plataforma Construction21, liderada per la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF. L'objectiu d'aquests premis és donar a conèixer solucions sostenibles i innovadores aplicades a construccions reals.
Est és el cas del les 14 Habitatges de Protecció Pública de Sant Ferran de Formentera promogudes pel IBAVI a fi de col·laborar activament amb el compliment dels objectius de l'Estratègia Europa 2020 mitjançant un exemple de projecte d'adaptació al canvi climàtic.
El jurat dels Green Solutions Awards ha estat format per 11 experts en construcció sostenible d'edificis i ciutats que han valorat les candidatures espanyoles, debatent per designar els casos d'estudi més inspiradors. Els seus criteris de selecció han estat el caràcter innovador i el rendiment dels projectes, el seu cost i que puguin ser reproduïts.
Amb la seva elecció, els membres del jurat volen dirigir un missatge clau: demostrar a propietaris i professionals que és possible construir o rehabilitar de manera alternativa, aportant solucions tangibles i concretes. Això és Life Reusing Posidònia!
La següent etapa és la final internacional dels Green Solutions Awards 2017, en la qual competeixen els guanyadors dels altres països participants i que tindrà lloc el 15 de novembre a Bonn (Alemanya) amb motiu de la conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP 23).
Reduir CO2 en la construcció
El projecte Life Reusing Posidònia (nom sota el qual s'ha presentat el projecte dels 14 HPP) està demostrant que, fora de l'àmbit de les grans ciutats, és possible aplicar sistemes constructius més sostenibles des del punt de vista ambiental, econòmic i social. Es tracta d'una indústria local artesana de producció ecològica amb matèries primeres de quilòmetre zero que tenim al costat i que estem deixant desaparèixer.
En el cas dels 14 HPP de Formentera s'han utilitzat recursos locals com la posidònia seca per a l'aïllament de l'edifici, s'han reutilitzat fusteries per a l'interior i l'exterior dels habitatges, s'ha procedit a la fonamentació i sòls de calç hidràulica NHL5 en massa i s'ha utilitzat ceràmica cuita en forns de biomassa, entre uns altres. Però també s'han optimitzats els recursos importats, com la fusta amb segell FSC, i bloc de Ytong per reduir l'impacte ambiental.
Amb tot això hem aconseguit:
- Reduir un 50% les missions de CO2 durant la construcció de l'edifici
- Reduir un 75% l'energia útil durant la fabricació de l'edifici
- Reduir un 60% el consum d'aigua
- Reduir un 50% la producció de residus
A més dels factors quantificables, l'objectiu del projecte és reduir al màxim els efectes col·laterals de la construcció, com l'explotació laboral dels anomenats ‘països del tercer món’, la toxicitat a l'interior dels habitatges i els desastres ambientals i socials que provoca de l'explotació de recursos, tals com la tala forestal descontrolada o les mines d'alumini.